Het is zover.
De duopresentatie slaat nu ook toe in het Radio 1 Journaal in de avond.
Niet omdat Tim Overdiek na zijn afzien van het subhoofdredacteurschap toch *iets* te doen moet hebben maar, aldus de NOS op de website: “Die formule heeft de ochtendeditie meer vaart en urgentie gegeven. Zo’n slag willen we ook in de avond maken.”
Vaart
Wat mij betreft: ik had zonder gekund. Ik ben enorm fan van Lucella in d’r eentje. Maar -eerlijk- het valt niet tegen. Er zit duidelijk vaart in de uitzending. Waarbij de omstandigheden (aanslag op vliegveld Moskou, discussie in TK over Uruzgan) ook meewerken.
Samen interviewen is riskant: wie weet is de een net een mooi betoog aan het opbouwen terwijl de ander in een niet bedoeld gat duikt. Maar als dat al het geval was: het is niet storend dus zal het wel niet of is het handig over-praat.
Urgentie
Alleen haalt de NOS bij elke verandering een stommiteit uit en dat is: breed uitmeten wát er allemaal beter wordt. Met ‘urgentie’ (=dringende noodzaak) telkens als kernbegrip. Ooit alleen in een interne nota van toen nog Jan Mom die (zo gaan die dingen) direct op straat lag.
Toen bij de introductie van het duopresenteren met Michiel Breedveld en Catrien Straatman – en wat was dat een jaar jammerlijk wenen met de pet op. Toen opnieuw bij Lara Rense. En nu dus wéér.
Checklist
En liet de NOS het daar maar bij. Ze stelt zich nóg meer doelen. Dichter bij de luisteraar staan. Verleiden te blijven luisteren door meer variatie. Nadrukkelijk contact zoeken met de luisteraar: wat wilt u weten.
Lees ook de checklist met bv “drie verrassingen per uur, qua onderwerp of gast”.
“Geen woordvoerders maar mensen die het nieuws van vandaag zelf aan den lijve ondervinden.”
“The talk of the town, wat is het gesprek op internet, bij de koffieautomaat of op het schoolplein.”
NOS: “We hebben onszelf scherpe doelen opgelegd. Of het ons lukt?”
Antwoord: nee
Antwoord: nee. Dat lukt niet. In elk geval niet in deze eerste uitzending die jullie als paradepaardje hebben opgesteld en waarop jullie met persberichten en radiospotjes en internet-tamtam hebben gewezen.
Oproep
Op jullie oproep: wat houdt de luisteraar bezig?! kwam op het weblog 1 reactie.
Twitter gebruiken jullie (nog) niet echt.
Ik heb geen enkele verrassing gehoord laat staan drie per uur. Ik hoorde als gesprekspartners correspondenten en deskundigen – tenzij jullie doelen op Henk en Ingrid, sorry: Bep en Rob als verzamelaars van McDonald’s prullaria.
En the talk of the town is natuurlijk boer Richard en daar hoorde ik helemaal *niks* over.
Conclusie
Conclusie: de uitzending was leuk, snel, boeiend. De duopresentatie verliep vlot. Er was niets bij om je van je stoel te doen vallen. Maar dat was alleen maar erg omdat de NOS telkens als er iets verandert meent de lat voor zichzelf zo idioot hoog te moeten leggen.
O ja – toch 1 ding.
De avonduitzending moet worden afgesloten door Lucella Carasso. En niet zo’n beetje aarzelend met ‘da-hag’ maar met haar eigen ferme ‘dág!’
Omdat er 1 ding is dat niet mag veranderen.
Als jullie willen dat ik een warm and fuzzy feeling bij de avonduitzending houd.
Raf de Haan zegt
O jee. Wat is dit nu? Ik ben het met je eens. Helemaal.
Op het afsluiten na. Maar die mag je hebben.
NOS-reclame voor eigen programma’s werkt nooit. Het is nieuws. Mag je nooit opkloppen, dat zie je maar weer vandaag. Er kan altijd iets “ergers” gebeuren.
En, oh ja. Ik ben bang dat @NOSRadio1 nooit echt “goed” zal leren twitteren. Dat is wel jammer.
Goede blog dus, dank je wel.
Raf.
Anjo zegt
Alle verandering is geen verbetering en Lucella alleen ging prima!
Krijgt Bert van Slooten ook nog een collega naast hem?
Leontien zegt
Heb vandaag (dinsdag) een deel van de uitzending gehoord en moet zeggen, het viel me niet tegen. Zeker niet na het lezen van je blog gisteren (maandag). Ik denk dat Tim Overdiek en Lucella Carasso de tijd nodig hebben om op elkaar ingespeeld te raken. Bij het dynamische ochtenduo Marcel Oosten en Lara Rense liep het volgens mij ook niet vanaf de eerste aflevering zo gesmeerd als het nu gaat. Je merkt nu dat die twee het goed met elkaar kunnen vinden en weten wanneer ze moeten inspringen of hun mond even moeten houden. Ik zou zeggen: geef Lucella en Tim even de tijd, volegns mij komt het wel goed..
En dat Twitteren… blijkbaar heeft alleen @Laradio dat in haar genen zitten (hoewel @overdiek zich ook niet onbetuigd laat)
Jeanne zegt
@Leontien: ik zeg toch nergens dat het slecht gaat?
Ik zeg dat de NOS de presentatoren en de redactie opzadelt met een krankzinnig eisenpakket kwa ‘checklist’.
Ik zeg (citaat): “De uitzending was leuk, snel, boeiend. De duopresentatie verliep vlot. Er was niets bij om je van je stoel te doen vallen.”
@Anjo: ik vind dus ook dat Lucella-alleen prima ging.
Vanavond dacht ik bij het interview met Bram Peper: ziejewel, zo kan het gaan als Lucella de kans krijgt even in haar eentje sfeer te creëren.
Leontien zegt
@Jeanne Je hebt gelijk, je zegt nergens dat het slecht gaat, maar ik proefde (ten onrechte?) uit je blog dat je eigenlijk voorstander bent van solo-presentatie door Lucella Carasso (de oude situatie dus), maar dat lees ik er wellicht verkeerd uit.
Jeanne zegt
@Leontien: ik ben inderdaad voorstander van solo-presentatie door Lucella Carasso.
En ik had eerlijk gezegd verwacht dat duo-presentatie een ramp zou zijn.
Dat is het niet.
Maar wel proefde ik ook vandaag zoeken naar een vorm.
Samen alles aanpakken zoals Lara en Marcel doen?
Of apart interviews voor je rekening nemen?
Het zit er geloof ik tussenin.
Voordeel van sámen kan zijn: wanneer er op iemand moet worden ingehakt kan de 1 de ander versterken wanneer die even naar adem hapt resp geen ideetjes meer heeft.
Nadeel: je krijgt geen kans sfeer op te bouwen en daarin naar grotere hoogtes te stijgen omdat je door je charme de gesprekspartner inpakt en verleidt tot grotere openhartigheid dan wanneer er door twee op wordt ingebeukt.
Lucella Carasso is een meesteres in sfeer bouwen en charme.
Ik ben dus bang dat die hoogstandjes verloren gaan door optreden met z’n tweeën.
yoap zegt
ik vind het niks. niet dat het niks kan worden, maar nu is het niks. het voegt nog niks toe maar haalt wel weg. en dan was ik niet eens een lucellafan.
eigenlijk maak ik me minder zorgen over het duogedoe, maar des te meer over de geschiktheid van vriend overdiek. ongetwijfeld een intelligent mens, maar hij mist totnutoe de noodzakelijke scherpte, alertheid. het is wel erg bedachtzaam en moeizaam zoeken naar de volgende vraag, of net de plank misslaan in een wrap-up. live radio maken is niet iedereen gegeven.
als het allemaal zo nodig urgenter, relevanter moet, dan hebben we behoefte aan een waakhond als Lara, die ook al intervenieert ze naar mijn smaak nog steeds teveel, waakzaam op zwaktes in redeneringen reageert en haar prooi niet laat ontsnappen. daar is overdiek wat te braaf voor en schuwt hij het conflict.
enfin, als trouwe r1j aanhanger blijven we het nauwlettend volgen.
Raf de Haan zegt
@yoap SCHERP.
Dat is het codewoord. Dat hoort een verslaggever/journalist te zijn. Tim Overdiek is nog teveel voorleesvader. Ik zeg niet dat dàt makkelijk is, maar boeiend is het zeker niet.
Over het algemeen vind ik – mag ik dat zeggen? – duopresentatie een spannende formule. Ik zie en hoor het wereldwijd op de radio, op de televisie. Er is wel een mits. Het werkt alleen als het een mannetje èn een vrouwtje zijn. Twee van hetzelfde is al snel saai (of boeiend als men elkaar in de haren vliegt, maar dan is het snel over)
Duopresentatie, vrouwen maken mannen meer hun best doen en vrouwen… scherp. Het is – nog steeds naar mijn persoonlijke mening – niet vreemd dat dat niet werkt in het geval van Lucella en Tim. Maar het gaat zeker komen, dat weet ik zeker. Gewoon afwachten maar.
Toch een leuke toevoeging Yoap, zeker de eerste vier woorden. Zo helemaal jij 😉