“Consument, luisteraar, niet meer doen,” spreekt Karin Alberts ons toe. Ze doelt op het kopen van goedkoop vlees. “Gewoon biologisch vlees,” adviseert de verslaggeefster. “En niet elke dag.”
Een mooi slot aan een Filiaal over megastallen.
Noordbrabant heeft vorig jaar besloten dat er niet meer bij moeten komen en Provinciale Staten vergadert vanmiddag over de 30 boeren die toen al waren begonnen met investeren.
De Filiaalhoudster bezoekt het varkensbedrijf van Wyno Zwanenburg (voorzitter varkenshouders). Wadend door de drek, “de geur van ammoniak slaat je tegemoet” en dan wordt ze ook nog “bijna onder de voet gelopen door een stel van die aardige zeugen”.
Ik zei het al eerder: Filiaal houden is niet voor watjes.
De varkens hebben het prima naar hun zin, beweert Zwanenburg. Want hun voedsel wordt computergestuurd verstrekt. Naar buiten hoeven ze helemaal niet. Waar Klaas Bruinisse van Milieudefensie anders over denkt. Die wil koeien zien grazen, kippen naar wormpjes zien zoeken en varkens zien vroeten. Dan moet vlees maar wat meer kosten.
CDA-statenlid Noud van Vught wil “lopende zaken honoreren” terwijl Bruinisse vindt dat wie van alles gaat investeren terwijl de vergunning nog niet rond is een ondernemersrisico heeft genomen dat verkeerd is uitgepakt.
“Mm” hoor ik Marcel Oosten brommen en (tegen Karin): “Daar kwam-ie niet helemaal uit, hè?” Lara Rense (tegen Marcel): “Wat zat jij nou te knorren.” MO: “Ja, moest even. Varkens.”
Dat was een mooi Filiaal en Karin Alberts stal mijn hart met haar oproep aan de consument.
Waaraan ik voor lezers uit Noordholland deze tip kan toevoegen: vlees van diervriendelijk gehouden dieren, uit de eigen regio.
Voor wie de stap naar vleesloos nog niet heeft genomen maar spontaan gaat kokhalzen bij het passeren van de kiloknallers in de schappen van AH en Plus.
Geef een reactie