De filmpjes zijn al op YouTube te bewonderen en heel fijn dat het Radio 1 Journaal er aandacht aan besteedt: de 60-70.000 spreeuwen die elke avond tegen zonsondergang zwermen boven Utrecht.
Ze socializen nog even voor ze een slaapplaats opzoeken, verklaart Lars Sorink van de Vogelbescherming het verschijnsel aan Tim Overdiek. “Luchtballet” beschrijft hij het verschijnsel. Waarop “elke balletchoreograaf jaloers zou zijn”.
Er is geen verklaring voor hoe ze het doen. Zó snel, zo wendbaar. En toch niet tegen elkaar vliegen. De strategie snappen we wél: veiligheid zit in grote getallen. Een roofvogel heeft er een behoorlijke klus aan uit zo’n zwerm een vogel te pakken.
Vorige week, vertelt ons de presentator, zag hij in Amsterdam ook zo’n zwerm. Indrukwekkend. Een deel ervan ging te ruste in de boom tegenover zijn huis. Waar zijn buren die eronder de auto hadden geparkeerd niet zo blij mee waren.
Hoe lang het nog duurt? Niet lang meer. Snel valt de groep uit elkaar in paartjes.
Pas eind najaar is het verschijnsel dan weer te zien.
Lucella Carasso: “Soort ‘spreeuw zoekt spreeuw’ op dit moment.”
Super-speed-daten.
Jaap zegt
Er is de flock theory, die onder meer iets zegt over kennisnetwerken tussen vogels, het hoe en waarom van dit soort zwermen, een soort gemeenschappelijke roadmap in de koppies. Snappen doe ik het niet, de schoonheid volstaat en is adembenemend.
Geert zegt
Fantastisch. Wat m.i. weinig mensen hebben gezien is, dat af en toe de zwerm wordt gespleten door één en soms twee slechtvalken, die om de zwerm heen vliegen. Vooral op ‘volledig scherm’ goed te zien.