De laatste dagen is in Amerikaanse salades opeens geen komkommer meer te bekennen. Terwijl biogassen (gisteren) nee: taugé (vandaag) de Ehec-bacterie verspreiden. Of niet natuurlijk. Maar het zou kunnen.
Lara Rense spreekt erover met correspondent Wouter Meijer (Berlijn) en een hoogleraar en andere deskundigen. Terwijl Joris van de Kerkhof met Marcel Oosten door Hamburg trekt. Omdat Marcel Oosten daar deels woont en dus kan vertellen wat de Duitsers bezielt. En omdat hij kan tolken voor de Filiaalhouder die zoals we weten goed Engels spreekt maar wiens Duits een opfriscursus kan gebruiken.
Marcels dochter Emma is zaterdag 4 jaar geworden en bezoek was zo benauwd voor de bacterie dat de familie Oosten alle goed gewassen aardbeien zelf heeft moeten opeten. Zijn buren eten al twee weken alleen nog maar uit blik. Aan de kleuterschool van Emma hangt een plakkaat dat er “geen rauwkost wordt aangeboden”.
Bij de biowinkel in Marcels (buiten)wijk houdt Joris van de Kerkhof de microfoon voor aan een zich in een modderpoel wentelend varken (knor-knor). De eigenares zegt dat bioklanten trouw zijn en zich niet gek laten maken maar verkoopt nu meer dan anders in deze tijd pompoenen en koolrabi want ietsje gek zijn ze toch wel.
Op naar de Lidl waar een klant komkommers en tomaten heeft gekocht (uit Nederland en voor afbraakprijzen). Niet bang maar wel goed schillen en wassen.
Is de angst “onDuits” vraagt de Filiaalhouder zich af.
Marcel Oosten: “Je kunt het nooit algemeen maken.” JvdK: “Doe maar wel.”
Erg leuk dit optrekken met de presentator in zijn eigen habitat.
Morgen zit hij weer naast Lara in de studio.
Geef een reactie