In Noordwijk wordt een stuk strand aangewezen als MyBeach. Daar ruimen mensen hun eigen rotzooi op. Is dat bijzonder? Helaas: ja.
Initiatiefnemer Freek Vonk van Naturalis houdt een bewogen betoog over oceanen vol plastic. Schildpadden denken: kwal. En leggen het loodje. Terwijl kwallen denken: visseneitjes. Met hetzelfde tragische resultaat.
Als het zó erg is, maakt mijn lege patatbakje dan nog wat uit vraagt Marcel Oosten.
“Het begint allemaal bij jezelf” legt Vonk uit. Want “het zal 1000 jaar duren voor al het afval in de oceanen naar beneden is gezakt”. Maar “het is niet te laat”.
Gaat het wel indruk maken? Lara Rense moet nog worden overtuigd.
“We gaan niet rondpatrouilleren met een knuppel” zorgt Vonk voor een luchtig moment. Maar het moet gewoon not done worden om afval achter te laten.
En de scheepvaart? gooit Marcel Oosten er nog in. Want leuk natuurlijk als wij met onze eigen drie plastic zakjes huiswaarts keren terwijl schepen hun troep nog ongegeneerd overboord kieperen. Daar gaan Vonk (en de Stichting Noordzee) óók iets aan doen.
“Een brede actie dus” concludeert de presentator.
Klopt. Maar toch vooral: begin bij jezelf. Wat altijd wat suf klinkt.
Maar als we niet bij onszelf beginnen wordt het natuurlijk helemaal nooit iets met het redden van wat ons in het abstracte zo aan het hart gaat.
David zegt
Je ben in mijn ogen zowiezo een ranzige aap als je je troep laat slingeren. Overal staan prullenbakken. Mocht je er geen eentje tegenkomen dan bewaar je je afval in een zakje totdat je thuis bent. Eigenlijk te triest voor woorden dat dit soort akties nodig zijn.
Herco van Houdt zegt
Een kleine correctie: Freek Vonk, bioloog verbonden aan de Universiteit van Leiden en niet Naturalis, ondersteunt de aktie van harte, maar is niet de inniatiefnemer. Dat is Stichting De Noordzee.
Herco van Houdt
Manager Freek Vonk
Jeanne zegt
@David: ik ben het met je eens.
Maar als kleine beetjes helpen, laten we die kleine beetjes dan maar doen.
In Amerika krijg je in de supermarkt nog steeds onbeperkt gratis plastic zakjes om de aankopen in te verpakken. Maar als je een eigen tasje meeneemt krijg je 5 cent (!) korting op de boodschappen.
Ook zo’n klein dingetje.
Toch helpt het een beetje.
@Herco: dank je voor de correctie.
David zegt
@Jeanne
Zeker weten. Als we klein beginnen dan zou het als een olievlek moeten uitbreiden (leuke beeldspraak in deze context).
Xandra Bender zegt
Goede zaak!
Al gooit ik mijn hele leven al nooit zomaar wat weg. Zo ben ik opgevoed.
rud zegt
Heb het gesprek ook gehoord. Toen Vonk zei “we gaan niet rondpatrouilleren met een knuppel” dacht ik:.. dat verwacht ook niemand, maar zeg nou toch eens dat je een flinke sanctie wel op zijn plaats vindt. Eerst constateren dat mensen iets doen wat niet mag en wat zeer kwalijk is en vervolgens alleen zeggen – in een soort “terugtrekkende beweging” – hoe men de overtreders NIET zal tegemoet treden. Streng toezicht en handhaven dat had hij moeten zeggen.
Xandra Bender zegt
Rud,aan pressie hebben we in onze maatschappij al genoeg.
Ik denk dat bewustwording effectiever zal zijn. Ik hoop het althans!
Misschien is het een idee om borden met foto`s te gaan plaatsen bij/op het strand met de gevolgen van het weggooien van plastic en andere rotzooi.
Foto`s van (opengesneden!) dieren die (de hongersdood) gestorven zijn door plastic.
En foto`s van dieren die gevangen/vast zitten in frisdrankblikjes.
Maar ook b.v. kindervoetjes met bloedende wonden door glasscherven.
Jeanne zegt
Ik denk ook dat het via goed voorbeeld moet gaan en met een campagne die duidelijk maakt dat je echt niet goed snik bent als je doorgaat met vervuilen.
“Je bent een oen als… etc.”
Wat écht helpt, weet ik niet mbt het strand.
Baby steps, vrees ik.
Onbevredigend en veel te langzaam.
Maar toch maar doen.
‘Milieuactivist slaat man die plastic flesje wegwierp de hersens in’ is ook geen goede reclame voor onze zaak.