Het laatste Filiaal voor de zomer gaat over studenten en de zesjescultuur.
Marc-Robin Visscher deelt met ons dat hij in Utrecht heeft gestudeerd, laat ons Bert en Ernie horen, ziet een slapend studentenhuis en onthult: “Wij gingen gewoon door tot het licht werd anders moest je wel heel ziek zijn van de nacht ervoor.”
De studenten met wie hij om kwart voor zeven heeft afgesproken (tegen Lisa Marie: “sta jij altijd zo vroeg op?” LM: “nee, gelukkig niet”) vinden het plan van staatssecretaris Halbe Zijlstra maar niks en bedenken in opdracht van de Filiaalhouder flauwe grappen over zijn naam.
Lisa Marie jammert dat in het 1e jaar studenten “een bindend studieadvies krijgen en dan moet je al voldoen aan bepaalde eisen!” Zelf stapte ze na 1 jaar universiteit over naar hbo want universiteit dat was “Leren! Leren! Leren!” dus: “die manier van studeren *paste* niet bij mij”.
MRV: “Is dat een andere manier van zeggen dat je teveel zesjes had?” Nee, zegt Lisa Marie.
Een jongeman die het heeft over “mensen, welke” klaagt over “teveel keurslijf” terwijl Sebastiaan Hameleers van het Interstedelijk studentenoverleg zich de ambtenarentaal al geheel heeft eigen gemaakt: “De vertaling van de ambitie blijft liggen in de managementlagen – hoe krijg je mensen zover dat ze kwaliteit gaan ademen.”
Kwaliteit wordt geademd door Geri Bonhof, voorzitter CvB Hogeschool Utrecht en vice-voorzitter HBO-raad. Ze weerspreekt het dramatische “het mes wordt op de keel van de studenten gezet” waar Hameleers mee aankomt maar zegt wel: “Ze moeten er meer op kunnen anticiperen.”
Ook: “Als je zegt, het niveau moet omhoog dan moet je accepteren dat niet iedereen dat zal kunnen halen.”
En Lisa Marie – is die blij dat mevrouw Bonhof in haar studentenhuis is langs gekomen?
“Ja, anders had ik voor niks de hele trap afgestoft.”
Geef een reactie