Zoon zoek op Pukkelpop.
Bezorgde vader vraagt twitteraars te RT-en: heeft iemand zijn zoon gezien, is hij ongedeerd? Het brengt het ongeluk dichtbij.
Radio 1 Journaal treft het met gisteren al snel Maino Remmers en dan ook Tijn Sadee ter plaatse. Mooie reportages, goed vertellende ooggetuigen in dat prachtige Vlaams dat onze taal altijd iets extra fraais en exotisch geeft. Waarbij niet altijd zeker (en vast) is of we met authentiek Vlaams te maken hebben of met een privé verbastering (“in België dichten wij de put pas als het varken verdronken is”).
In Hasselt is ook de eigen verslaggever Rick Hoogkamp. “Een ongeorganiseerde puinhoop” zag hij. Maar hij ging nog wel bier drinken omdat het nu eenmaal een festival was.
“Het noodlot sloeg toe” zegt de burgemeester van Hasselt en dat beaamt Johnny Willemsen van MeteoVista. Zo’n bui zie je pas een uur vantevoren aankomen en pas een kwartier vantevoren wordt duidelijk dat die over het festivalterrein zal gaan.
Rik van de Westelaken doet er alles aan de man te laten zeggen dat de Belgen hebben gefaald. “Hadden ze niet moeten waarschuwen?” “Had ú Lowlands gewaarschuwd?” Willemsen wil geen zwarte piet uitreiken maar inderdaad: hij staat in (bijna) direct contact met Lowlands waar – horen we later – draaiboeken klaar liggen voor het geval een ramp dreigt of gebeurt.
Dat lijkt in België in elk geval niet zo te zijn geweest.
De zoon van de tweep is overigens gevonden: gisteravond om elf uur belde hij naar huis – ongedeerd.
brecht zegt
In Belgie bestaat naast een gemeentelijk rampenplan ook een dergelijk plan op provenciaal niveau en op nationaal niveau. Daarnaast weet ik , als mede – organisator van kleinere fuifjes en
optredens , er steeds een toelating , en afhankelijk van de omvang van het gebeuren , een briefing met de brandweer volgt , waar verschillende noodscenario’s vastgelegd worden. We noemen het misschien geen draaiboek zoals in NL. , maar toch is het is het fout te doen alsof er helemaal niets is gebeurt. Ongeveer drie kwartier voor de ramp hoorde ik nog een rechtstreekse reportage op de radio waarbij men sprak over het mooie weer en “dat er geen wolkje aan de lucht was”. Een zo plotse opkomende , immens hevige storm , die we in deze regio’s niet gewoon zijn , die overig nog op andere plaatsen in Belgie ellende veroorzaakte , veroorzaakt overal , ook in NL. , ondanks draaiboeken , de nodige chaos , zeker indien dit gebeurt boven zo’n 60000 mensen , samengepakt op een weide. Het getuigt dan ook van vooringenomenheid en enorme grofheid , om nog voor er een onderzoek is gevoerd , hulpdiensten en organisaties te beschuldigen. Ik hoop dat ik in mijn leven dergelijke mensen nooit hoef te ontmoeten.
Verder wens ik via deze weg mijn medeleven met de slachtoffers en hun familie’s te betuigen .
Ron zegt
Jammer hoe Van de Westerlaken zo kort na de ramp al meent te weten wat de oorzaak van het drama is. Dergelijke arrogantie is steeks vaker op de Nederlandse radio en televisie te horen. Binnen het uur is men er vaak al uit hoe het zo ver heeft kunnen komen. Met stip op nummer 1: Onvoldoende toezicht.
Kennelijk zijn we nu al zover dat we mensen gaan afrekenen op extreme weersomstandigheden. Ik zet tegenwoordig mijn radio maar even uit als ik zoveel onnozelheid uit Hilversum hoor.
klaasje zegt
Ook ik heb mij wild geërgerd aan de manier waarop van de Westerlaken en ook de verslaggevers ter plaatse al onmiddellijk begonnen de hinten naar wie o wie hier nou verantwoordelijk voor zou kunnen zijn.
Het weer zou ik zeggen!
Hilarisch was de opmerking van van W dat, indien de bui een kwartier van te voren bekend zou zijn geweest de organisatie wellicht – 60.000 mensen! – had kunnen adviseren ergens anders te schuilen. Hoe verzint een mens het.