“Een alleraardigst boekje” schreef hoogleraar psychiatrie René Kahn volgens presentator Felix Meurders. ‘De tien geboden voor het brein’ heet het. Speciaal voor de ouder wordende mens: hoe die de geest vief moet houden.
‘Niet drinken’ is zo’n gebod (daar zijn we mooi klaar mee) maar wat al vrolijker stemt is Kahns geruststelling dat ik géén Sudoku hoef te puzzelen. Aangezien de hersenen daardoor niet slimmer worden, ze kunnen alleen steeds béter Sudoku puzzelen.
Beter is: een taal leren. En: muziek spelen.
Kahn, die niet alleen alleraardigst schrijft maar ook meeslepend spreekt, verhaalt van een “ontroerend onderzoek” bij prairie-woelmuizen. Als je er vallen voor zet lazeren ze er altijd als koppeltje in.
Dat vind ik nogal sneu maar het duidt erop dat ze álles samen doen omdat ze veel dopamine in de hersenen hebben.
Dopamine maakt niet alleen dat je samen in het ravijn stort. Een “stevig dopaminesysteem” (Kahn) zorgt ook voor motivatie, ambitie, plichtsbesef en.. aanzien in het leven. Aanzien genieten, weet de hoogleraar, maakt je -uiteraard- gelukkiger en bovendien stressbestendiger.
Aanzien straalt ook weer af op kinderen die zich ook steviger in het leven voelen (en ook al naar betere scholen gaan) wat geen fijn vooruitzicht is voor kinderen met ouders-zonder-aanzien.
Dat weet Kahn ook wel zodat zijn laatste gebod, ‘Kies uw ouders met zorg’ een grapje is.
Je kunt je namelijk suf musiceren en elk glas wijn gedecideerd weigeren: die ouders met hun goeie genen en hun schitterende aanzien – die heb je niet in de hand.
Geef een reactie