Strikt genomen valt de plofkip niet onder “wat groeit en bloeit en ons altijd weer boeit” waarmee volgens mij de bloemetjes en de bijtjes zijn bedoeld.
Maar toch goed dat Vroege Vogels er aandacht aan besteedt door Jeannette Parramore een filiaal van Albert Heijn in te sturen met Sjoerd van der Wouw van Wakker Dier (en meteen ook even gratis die ‘plofkip heeft een rotleven gehad’-commercial gedraaid).
Van der Wouw mag het vertrouwde verhaal vertellen over hoe naar het is plofkip te zijn bij een kilo drumsticks van € 4,29 in het schap: “dat zijn pootjes waarvan meer dan de helft kreupel was”.
Een klant kiest scharrelkip.
Een bewuste keus? Ja, zegt de vrouw.
‘Plof’ vindt ze zielig maar biologisch is zo duur.
Nog een klant.
Een man.
Hij grijpt naar de plofkip.
“Zou ik niet nemen,” bemoeit Jeannette Parramore zich ermee.
Want: plofkip.
Man: “U brengt me aan het twijfelen.”
De scharrelkip dan maar, want die “heeft een iets beter leven gehad”.
Zo zou Wakker Dier het ook kunnen doen, stelt de verslaggeefster voor.
In elke winkel bij het schap gaan staan en klanten aanspreken met “zou u dat nou wel doen?!”
Goed idee.
Ik ga morgen meteen aan de slag bij de Plusmarkt een dorp verderop.
Want Wakker Dier pakt nu wel AH en Jumbo aan, maar de Plusmarkt kan er ook wat van, stunten met zielig dier.
O.S. Cillator zegt
Het is erg leuk als je dure kip kunt kopen. Mensen met een hoog inkomen zoals de Marianne Thieme’s en Esther Ouwehand’s van ons land kunnen dat. Heel hard roepen dat het allemaal zo erg is, en wij met z’n allen heel duur vlees moeten kopen.
De pest is dat er steeds meer mensen in ons land zijn die elke cent driemaal moeten omdraaien. Die moeten het hebben van goedkoop vlees. En dáár hoor ik niemand over!
Barend zegt
Probeer het eens zonder vlees. (Was u daar zelf nog niet opgekomen?)
O.S. Cillator zegt
Vegetarische producten zou je bijna gelegaliseerde diefstal kunnen noemen. De man van Marianne gaat door het leven als “vegetarische slager”. Deze durft voor een nep broodje bal vier euro te vragen. Of een broodje imitatie sate voor nog een halve euro méér.
Koop eens een vegetarisch happie voor het avondeten, en de tranen springen je in de ogen van de prijzen. Nagemaakt vlees dat duurder is dan het origineel. Ik doe het voorlopig nog wel met een plofkip, knalvarken en explosiekoe!
Jeanne zegt
Ook vleesvervangers zijn geen ‘must’.
Probeer het eens met groente.
O.S. Cillator zegt
Beste Jeanne,
De mens is al duizenden jaren een omnivoor. En dat wil ik dan ook graag blijven. Bij een stamppot andijvie hoort een balletje. Bij rode kool een speklapje. En als de spaarpot gevuld is, smaakt een tournedos ook errug lekker. Met alleen een prakkie groente met wat binten is mijn maaltijd niet compleet. Nu niet, nooit niet.
Het rare is, dat ik geen mensen ken die het leven van een vegetariër onmogelijk willen maken. Omgekeerd lijken de menselijke planteneters wel Jehova’s getuigen die hun boodschap er bij iedereen willen “inrammen”. Vegetarische politici schudden dan het liefst nog even een paar heffinkies uit de mouw. Dat is voor hèn geen probleem, met 125.000 euro per jaar, maar voor de “gewone man” natuurlijk wel.
Marianne en Esther hebben lieve Bambi-ogen en ze mogen van mij ovo- lacto- of gewone vegetariërs zijn. Ja zelfs veganist. Wie ben ik om daar over te oordelen? Ze moeten zich echter niet met mijn eetpatroon bemoeien.
Barend zegt
O.S. Cillator is een hardnekkig betwetertje. Hij grossiert in dooddoeners (“al duizenden jaren”). Omnivoor o.k., maar dus geen carnivoor. Ik hoop dat hij het verschil snapt. Cillators argument pro-vlees is ‘lekker’ (en niet duur). Dat steekt wel heel mager af bij de argumentaties als van die van de Partij voor de Dieren. Ik voeg er nog maar aan toe dat er ook vegetariërs/veganisten zijn die GEEN 125.000 euro per jaar verdienen.
O.S. Cillator zegt
Barend,
Een hardnekkige betwetER dan wel, en dat wij als mens al vele duizenden jaren omnivoren zijn is natuurlijk gewoon een feit.
Omnivoor: “zich zonder onderscheid voedend met plantaardig en dierlijk voedsel”. Een carnivoor is iets anders beste Barend. Dan zou ik alleen maar vlees eten. “Een carnivoor is een vleeseter. tegengestelde van “herbivoor”. En nu komt het: “niet te verwarren met een “omnivoor”. Dat verschil is mij vele jaren her al geleerd.
Vlees is inderdaad lekker. Daarbij is het een onmisbaar onderdeel van de menselijke voeding. Zonder krijg je bijvoorbeeld een vitamine B12 tekort, en kan je net als een koe gaan bijvoederen. Onnodige poespas dunkt me.
Goede argumenten van de dierenpartij hoor ik maar weinig. Vlees onbetaalbaar maken door allerlei heffingen en belastingen is dat in ieder geval niet. Dat is je eigen zinnetje doordrammen door iets voor een ander onmogelijk maken. Een vegetarische dictatuur als heilstaat zogezegd. Het overgrote deel van de Nederlanders eet vlees, en kan zich niet gaan aanpassen aan een klein deel dat planteneten voorstaat.
Natuurlijk zijn er vegetariërs die niet verdienen wat de dierenmeisjes in de Tweede Kamer per jaar binnenharken. Dat is de groep waar ik geen last van heb. De eerstgenoemden wekken echter wel mijn ergernis met hun overdaad aan proefballonnetjes. Zij willen, al waren zij God zelve, de mens en ons land veranderen in een land van grazers en notenkrakers. Ik troost mij met de gedachte dat zij de hinderlijk roependen in de woestijn zijn. Zelfs in ons land kan je met twee zetels je landgenoten niet jouw willetje opleggen!
Zo. En nu lekker aan m’n balletje gehakt met scherpe mosterd, bloemkool met kaassaus, en piepers met rijke vleesjus “on the side”.
Barend zegt
O.S. Cillator, ik leg het nog een keer uit.
1. Een carnivoor leeft van vlees, anders gaat ie dood. Gebit, spijsvertering, helemaal daarop afgestemd. Een omnivoor – Cillator – daarentegen vreet alles wat ‘m voor de bek komt. En dat verteert ie! Tot de h e r b i voren behoren de grootste en krachtigste diersoorten, bijv. de olifant. Put it in your pipe and smoke it.
2. “Vlees is lekker”, zei de kannibaal. Wie had het gore lef hem dit te verbieden?!
3. Het vegetarisme, Cillator, daar zul je van opkijken, is gèèn modeverschijnsel – het bestond al in de klassieke Oudheid. “Duizenden jaren oud” zullen we maar zeggen.
4. De Partij voor de Dieren blinkt uit in goede argumenten. Neem alleen eens de moeite partij- of verkiezingsprogramma te lezen. Het is een invloedrijke, moderne politieke stroming, – wereldwijd.
5. De Partij voor de Dieren heeft ca. 12.000 leden, vertegenwoordigers in Tweede en Eerste Kamer, en wordt gesteund door (veel) meer dan 100.000 kiezers. DAAR HEEFT CILLATOR DUS WEL DEGELIJK LAST VAN !
Voor de successen, raadpleeg http://www.partijvoordedieren.nl
6. U heeft op 1 punt gelijk, en dat is vit. B12. Inderdaad moet de veggie daarvoor iets meer moeite doen. En dat lukt! Nog steeds niet uitgestorven!
O.S. Cillator zegt
Barend, gaan we:
1. Een omnivoor is erop ingesteld om zowel planten als dieren te eten. Heb ik niet verzonnen, is gewoon zo. Mensen zijn zeker niet “de grootste diersoorten”, en dat van die pijp?
2. Er is een verschil tussen het eten van dieren en mensen. Beetje vreemde opmerking trouwens.
3. Ik heb niet beweerd dat het een modeverschijnsel is.
4. Heb in aanloop naar de verkiezingen van september jongstleden kennis genomen van het programma. Heb vervolgens maar met volle overtuiging op een andere partij gestemd. Vindt je het erg als ik dat “wereldwijd” met een onsje zout neem?
5. De dierenkwetteraars hebben twee zeteltjes in de Tweede Kamer, en één in de Eerste. Krijgen dus weinig tot niets voor elkaar. Gelukkig maar. En op de lijst met successen staan wel erg veel vage feitjes. “Hoe leuken we de boel een beetje op” lijkt het parool.
6. Laat de “veggies” (wat een term) lekker pillen slikken, dan ga ik nu aan een uitsmijtertje rosbief met rucola on the side, een broodje half-om, een broodje oude kaas met grove mosterd en een glaasje volle melk.
Jeanne zegt
Beste O.S. of NN,
Wees zo vriendelijk vanaf nu met je werkelijke naam te reageren of laat reacties achterwege.
Jeanne Doomen
O.S. Cillator zegt
Ik kan dat “NN” niet zo plaatsen, maar Oscar Simon Cillator is mijn volledige naam.