Sinds maart draait Radio 1 per uur twee plaatjes.
Soms drie.
Daar is niet iedereen blij mee.
Maar, zeggen NOS-adjunct Giselle van Cann en zendermanager Laurens Borst tegen degenen die protesteren: jullie zijn de zeikende uitzonderingen, de grote meerderheid van de luisteraars is dol op de muziek.
Hoe ze dat weten?
Het is onderzocht.
Kritische luisteraar Douwe van der Werf heeft daarover zijn twijfels en vraagt nrc.nxt te checken of uit onderzoek inderdaad blijkt dat een groot deel van de luisteraars van het Radio 1 Journaal muziek wil horen.
Onderzoek
Er is inderdaad onderzoek.
In opdracht van de NPO vroeg bureau RadioCall (onderdeel van Intomart Gfk) in augustus 2012 aan 1001 luisteraars van de Sportzomer:
“Tijdens de Radio 1 Sportzomer werd wat meer muziek op Radio 1 gedraaid dan normaal gesproken het geval is. Wat zou u ervan vinden als dit tijdens de reguliere uitzendingen op Radio 1 ook zou gebeuren?”
In het onderzoek zijn reguliere Radio 1 luisteraars en mensen die speciaal inschakelden voor de Sportzomer van elkaar gescheiden.
Van de vaste luisteraars zei 9% geen muziek op Radio 1 te willen horen, 4 % vond 1 plaat per uur wel te doen, 14% koos voor twee, 39% vond drie platen prima en 24% wilde zelfs meer dan drie plaatjes per uur.
Attitudes
Ziet er op het eerste gezicht goed uit alleen: de Sportzomer begon om tien uur. Het is helemaal niet zeker dat de luistergroep van de Sportzomer dezelfde is als die om zes uur het Radio 1 Journaal aanzet.
En zelfs als dat wel globaal klopt, dan zouden de attitudes waarmee je luistert (zegt Lex Olivier, ombudsman van de marktonderzoekers) anders kunnen zijn.
In de file naar het werk wil je misschien iets anders horen dan in de zomervakantie tijdens de Olympische Spelen.
Conclusie
Conclusie van next.checkt:
“Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de vaste Radio 1-luisteraars in de Sportzomer tijdens reguliere uitzendingen ook graag een of meerdere platen per uur zou willen horen (80 procent).
Het is niet met zekerheid te zeggen of dit ook één op één geldt voor de luisteraar van het Radio 1 Journaal.
Om het zeker te weten zou er onderzoek onder de luisteraars van het Radio 1 Journaal gedaan moeten worden.
Wij beoordelen de bewering (dat een groot deel van de R1J-luisteraars muziek wil – JD) daarom als ongefundeerd.”
Evalueren
Op 18 maart zegt Giselle van Cann op het blog van de NOS:
“Vooralsnog blijven we bij de nieuwe lijn om twee plaatjes per uur te laten horen. Over een paar maanden zullen we grondig evalueren.”
Die ‘paar maanden’ zijn intussen voorbij maar het lijkt alsof de hakken stevig in het zand staan: er is geen enkele aanwijzing dat Radio 1 aan het heroverwegen is.
Integendeel.
Mijn advies aan Giselle van Cann: als je écht denkt dat die muziek een goed idee is laat dan eerst dat verplichte ‘twee per uur’ vallen.
Maak het flexibel.
Is er geen nieuws of is er écht behoefte even naar adem te happen: plaatje.
Loopt het nieuws lekker door met een mooie afwisseling van gesprekken door de presentator(en), live verslaggeving, reportages, nieuws hard en zacht kwa inhoud: geen plaatje.
Eigenlijk zoals het vroeger was.
En dan graag een muzieksamensteller met wat visie.
Zoals dat óók vroeger was.
Soms kan iets zo simpel zijn.
Lucia van Westerlaak zegt
Naar wat ik zo globaal uit pers opmaak, is het vooral ook zendermanager Laurens Borst die een gestaalde opvatting heeft. Mainstream middle of the road radio maken en dan denken/hopen dat je hogere aantallen luisteraars trekt. Zo zonde – maar helemaal volgens mainstream Hilversum publiek.